TV kijken zonder kabel (en zonder Wifi)

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • TV kijken zonder kabel (en zonder Wifi)

Geschreven door Vicky  |  Geld vinden, Tech  |

Current Progress
Current Progress
Current Progress
Leesvooruitgang

De TV-kabel kapot: wat nu? Ik zat enkele maanden geleden met mijn handen in het haar. Hoe kon ik dit probleem nu weer oplossen? 

Een elektricien laten komen om gewoon een kabeltje opnieuw te trekken is al niet gemakkelijk, want dat is een te klein werkje om af te komen. Dus ging ik op zoek naar een oplossing.

Ik had er al eentje een jaar of twee geleden omdat ik op de bovenverdieping bij mijn mama ben ingetrokken als mantelzorger en er daar geen televisiekabel was. Ik had toen ook geen zin om alles te laten veranderen, dus had ik boven een oplossing, maar ik zocht een nog goedkopere oplossing om beneden televisie te kijken zonder kabel. En die vond ik. Zelfs zonder de Wifi te belasten.

Wil je af van jouw televisiekabel en niet terugvallen op je Wifi omdat dit de kosten van je abonnement de hoogte injaagt? Hieronder vind je mijn ervaringen en oplossingen. O ja, de meevaller is dat je hiermee ook geld vindt dat je voor iets anders kan gebruiken, wat altijd meegenomen is.

TV kijken zonder kabel of Wifi

Je hoeft tegenwoordig geen TV-kabel of Wifi meer te gebruiken om televisie te kunnen kijken. Via je TV kan je via allerlei apps, ofwel van je provider, bijv. Telenet, Orange,… ofwel rechtstreeks van de zender (bijv. VRT Max, VTMGO,…) ofwel via internetaanbieders (bijv. Netflix, Disney+, Amazon Prime,…) bekijken.

Als je toch via Wifi wilt bekijken, hou er dan rekening mee dat je als kabelknipper een duurder internetabonnement moet hebben, omdat videostreamen veel data verbruikt. Het is zeker aan te raden om in dat geval een abonnement zonder databeperking te kiezen. Maar er is dus ook nog een oplossing via de internetkabel waardoor je geen Wifi moet gebruiken.

De downloadsnelheid is ook van belang. Als je op meerdere schermen wilt streamen, dan is een snelheid van 300 me­ga­bit per se­con­de (Mbps) noodzakelijk. Wie maar één tv-scherm gebruikt of bij minder internetactiviteit op hetzelfde moment, heeft normaal genoeg aan 100 Mbps of minder.

Maar eerst nog eens de nadelen opsommen.

De nadelen van kabelknippen

Er zijn wel 3 nadelen waar je rekening moet mee houden:

  • Je hebt geen tv-gids waarin je alle programma's kan zien, dus je moet vooraf kijken via je smartphone, tablet of pc welk programma je wilt zien. 
  • Je kan niet 'zappen', je moet de aparte apps van de zenders die je wilt zien openen en daarin navigeren.
  • Je kan geen programma's opnemen, maar er zou ook hier oplossingen mogelijk zijn via opname rechtstreeks op de tv, maar ik ga eerlijk zijn: ik heb dit nog niet verder onderzocht.  Wordt vervolgd. Zodra ik die vind en uitprobeer, zal je dit hier ook kunnen lezen.
Kabel knippen

1. Internet gebruiken zonder extra kabels te installeren

Je hoeft geen internetkabels te laten aanleggen of alles via Wifi te doen. Een oplossing bestaat er door via je elektriciteitsleidingen data te ontvangen en dus ook je internet te gebruiken. Hiervoor heb je speciale adapters nodig die je gewoon in je stopcontact steekt. Ik gebruik al jarenlang Devolo powerline adapters, meer uitleg vind je op hun website wat het is.

https://www.devolo.be/

Devolo

Je behoudt je stopcontact, maar onderaan de adapter heb je één tot twee ingangen om een internetkabel in te hangen die je dan verbindt met televisie, gameconsole, pc, …. Je hebt één adapter nodig aan je modem waar je internet binnenkomt en dan één (of meerdere) waar je het internet nodig hebt (bijv. bovenste verdieping). Je kan kiezen voor adapters met Wifi (versterkers) of zonder Wifi. Je kan ook kiezen voor een versie zonder stopcontact, maar dan verlies je het stopcontact zelf. Het loont om de prijs te vergelijken.

Te koop via bijv. Bol.com

Prijs Coolblue: vanaf 129 euro (op moment van de datum van dit blogbericht)

Krëfel is duurder

Mediamarkt is ook duurder

Je hebt ook nog een ander merk dat goedkoper is TP-Link, maar ik heb enkel ervaringen met Devolo dat al jarenlang bestaat, dus ik kan enkel daarover schrijven.

Dan heb je nog een toestelletje nodig om internet aan te sluiten op je televisie. Hiervoor heb je twee opties: met Google Chromecast tv (goedkoopste) of met Nvidia (duurder, ook mogelijkheid computergames).

2. Met Google Chromecast TV

Je hebt hier de keuze tussen gewoon Google Chromecast TV of versie 4K

Bij Mediamarkt is momenteel de eerste versie zonder 4K goedkoper (29,99 euro).

Je kan ook kijken bij Krëfel (duurder) of Coolblue (duurder).

Hoe installeren?

Hiervoor verwijs ik naar de website van Coolblue.

Hoe gebruiken zonder Wifi?

Natuurlijk heb je normaal nog Wifi nodig, maar als je een extra USB hub koopt, dan kan je dit aansluiten op de Google Chromecast TV, waarbij je dit inplugt in de Chromecast. In de USB Hub steek je de internetkabel en de stroomkabel voor je Chromecast. Je HUSB-hub moet dus het volgende hebben:

  • USB-c-ingang voor je stroomkabel van je Google Chromecast TV
  • Ethernet-ingang om je internetkabel van je Devolo-adapter in te steken

Ik heb zo’n USB-hub gekocht bij Amazon.nl omdat dit toen het goedkoopste was, maar je vindt dit ook op bijv. Bol.com. Wel goed kijken naar de ingangen op de USB-hub dat je een juist exemplaar hebt.

Link naar mijn gekochte USB-hub bij Amazon

Op deze manier heb je geen Wifi nodig om apps op je televisie op te roepen (Belgische televisiezenders, Netflix, Youtube, DisneyX, AmazonPrime,…).

Enig probleem: als je wil kijken naar buitenlandse zenders, dan moet je wel nog Wifi gebruiken. Dat kan je dan oplossen door via Wifi te casten van je computer. Een buitenlandse zender kan je bekijken als je gebruik maakt van een VPN waarbij je het land aanduidt van de zender die je wilt bekijken (bijv. wil je Nederlandse zenders bekijken, dan kies je bij je VPN een server in Nederland). Mijn VPN is inbegrepen bij mijn antivirusprogramma Norton, maar je je ook apart abonneren op een VPN, zoals bijv. Surfshark.

De installatie ziet er bij mij zo uit:

USB-hub en Google Chromecast TV

Google Chromecast TV waarin de kabel van de USB-Hub zit onderaan en dit aangesloten is op een USB-poort van je TV.

USB-hub

De USB-Hub waarin internetkabel zit en de stroomkabel van de Google Chromecast (in een USB c poort op de USB-Hub)

USB-hub en Google Chromecast TV

3. Via Nvidia Shield TV Streamer

Op de bovenverdieping heb ik een ander systeem, dat ook mogelijkheid biedt om games te spelen (je hebt er wel een betalend abonnement voor nodig). Voor games is het apparaat een combinatie van een streaming device en een console. Het is een Android mediabox. Ook wordt Chromecast built-in meegeleverd, waarmee het mogelijk is om te casten vanaf je smartphone, tablet of PC.

De Google Chromecast TV werkt prima, maar als je meer processorkracht wilt en bijv. ook via Plex of Kodi.tv televisie wilt streamen, dan is Shield een betere oplossing. Het is een duurdere oplossing. Deze werkt via Nvidia Shield TV Streamer. Meer informatie over de mogelijkheden vind je hier: https://www.nvidia.com/nl-nl/shield/

Ik lees wel dat sommige gebruikers melden dat ze problemen hebben om nog te streamen via Nvidia Shield, maar zelf heb ik dat (gelukkig) nog niet ervaren. Uitgebreide bespreking van Nvidia Shield vind je hier. Het voordeel van Nvidia is wel dat zij ook oudere types blijven ondersteunen (zo krijg je nog alle updates en beveiligingsupdates voor een versie uit 2015 of meer dan 8 jaar na datum!), wat vaak niet het geval is bij andere merken waar je om de x jaar je toestel moet vervangen.

Nvidia Shield

Je hebt hierbij ook adapters nodig in je stopcontact voor je internet. Je plugt je internetkabel van je Devolo-adapter in de Nvidia die je op zijn beurt verbindt met de HDMI-kabel van je televisie.

Er zijn wellicht nog andere systemen, maar dit is wat ik nu al een jaar of twee gebruik zodat ik boven televisie kan kijken zonder dat ik Wifi of televisie-kabel nodig heb.

Bij Bol.com vind je zo’n toestel al vanaf 239 euro (op het moment van dit blogbericht).  Als je hem wilt gebruiken voor games, heb je nog een aparte gameconsole nodig. Bij Coolblue is hij iets goedkoper: 229 euro.  Zowel bij Krëfel als Mediamarkt is hij niet te verkrijgen.

Bij mij ziet deze installatie er zo uit:

De Nvidia Shield die aangesloten is met Internetkabel en met HDMI-kabel aangesloten op je TV

Maar er zijn ook alternatieven die vaak goedkoper zijn, zoals bijvoorbeeld de Nokia Streambox, maar ik gebruik dit niet, dus ik weet niet hoe het werkt en vooral niet hoelang er ondersteuning wordt geboden. 

Wil je dus zonder tv-kabel en zonder Wifi televisie kijken: het kan. Je moet alleen de switch durven maken en een beetje experimenteren. Nu moet ik alleen nog een oplossing vinden voor het kunnen opnemen van programma's.

Deze website bevat affiliatelinks. Het kost je niets, maar ik verdien een klein centje bij als je klikt op een affiliatelink en daarna iets koopt op de website waarnaar je verwezen wordt.